Baycu Noyan Kimdir Hayatı ve Biyografisi


Batı Moğol Orduları Kumandanı

Doğum: Bilinmiyor

Ölüm: 1260


 Baycu Noyan, Cengiz Han’ın büyük komutanı Cebe’nin akrabasıdır. Besud kabilesindendir. 1228 yılında İsfahan seferine katıldı ve sonrasında Cormagon Noyan’ın himayesinde Kafkasya Bölgesi’nde bulunduğu askeri faaliyetlerle adını duyurmayı başardı.

1241 yılında hastalanan Cormagon Noyan’ın yerine Mugan’da ki askeri birliklerin başına getirilen Baycu Noyan, Babai isyanı yüzünden savunmasız kalan Anadolu Selçuklularının üzerine 30.000 kişilik bir ordu ile yürüdü. Mugan’dan hareket eden orduda Moğol askerlerinin yanı sıra Ermeniler ve Gürcüler de vardı. Hareketinden bir yıl sonra Erzurum Şehri’ni kuşatan Baycu, hiç zorlanmadan şehri almayı başardı. Şehrin surları dahil her şeyi yerle bir etti. Şehir düştükten hemen sonra kış sebebiyle Mugan’a geri döndü. 1243 yılında Kösedağ Savaşı’nda II. Gıyaseddin Keyhüsrev kumandanlığındaki Selçuklu kuvvetlerini ezip geçti. Savaşın ardından direnmekte karar kılan Tokat ve Kayseri şehirlerini alarak tahrip etti. Kendisine teslim olan Sivas’ı ise sadece yağmalatıp bıraktı. Bu zaferlerin ardından Azerbaycan’a dönerken Erzincan’ı da alıp yağmalattı. Tüm bu savaşların sonucu olarak Anadolu Selçuklularını Moğol İmparatorluğu’na bağlı bir devlet haline getirdi.






 1245 yılında Diyarbakır ve Ahlat’ı ele geçirdi. 1246 yılında ise yeni Moğol Hükümdarı seçilen Güyük Han tarafından görevinden alındı ve Baycu Noyan’ın yerine Eljigidei getirildi. 1248 yılında Güyük Han’ın ölümü Eljigidei’yi denetimsiz bırakmış ve başına buyruk hareket etmesine yol açmıştı. Bu durum 1251 yılında Mengü Han’ın Moğol Hükümdarı seçilmesine kadar devam etti. Bu seçimi kabul etmeyip karşı gelen Eljigidei Mengü Han tarafından öldürtüldü ve yerine tekrar Baycu Noyan getirildi. 

 1255 yılında Mengü Han tarafından görevlendirilen Hülagü, batıyı fethetmek için İran topraklarına geldi. Haşhaşilerle ve İranla mücadelesinde Baycu Noyan’ın Hülagü’ye katkısı yadsınamayacak kadar fazlaydı. Ancak yeni fethedilen yerler yaylak ve kışlak ihtiyacı doğurdu. Ayrıca savaşlar Anadolu Selçuklularının vergilerini ödememesine yol açtı. Bunun üzerine Baycu Noyan Mugan’dan yola çıkarak Aksaray önlerine kadar geldi. Bir elçiyle isteklerini belirtti lakin isteklerinin reddedilmesi üzerine Anadolu Selçuklu ordusunu bir kez daha yenilgiye uğrattı. 1256 yılında Konya’yı kuşatmak için harekete geçmişken, Konya halkı topladığı altınları Baycu Noyan’a sundu. Bunun üzerine Baycu şehrin surlarını yıktırarak geri çekildi. 1258 yılında Hülagü Bağdat için harekete geçtiği sırada, Baycu’da Elbistan’ı ele geçirdi. Aynı yıl Düceyil Muharebesinde Abbasi ordusunu stratejik taktiklerle mağlup etti. Bağdat’ın alınmasında Hülagü Han’a büyük katkı sağladı.
Baycu Noyan’ın ölümünün nasıl olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Bazı kaynaklara göre Hülagü’ye ihanet etmesi üzerine Hülagü tarafından öldürtüldüğü söylenmektedir.



Ayrıca bakınız: Trt 1’de yayınlanan “Diriliş Ertuğrul” dizisinde Baycu Noyan karakterini Barış Bağcı canlandırmıştır.

KİTABIMIZ YAYINDA

"Tarih Nehri: Zamanın İzinde" kitabımız D&R, idefix ve Google Play Kitaplar'da yayında. 

☪ Tarih ve mitoloji konularının yer aldığı kitap, bize Anadolu'nun kapılarını açan ve Sultan Alparslan'ın komutanların komutanı olduğu Malazgirt Savaşı ile son buluyor.
☪ "Fiziksel olarak yorgun ve sayıca az olsa da Türk ordusu, bu şanlı komutanın ardından gidecekti. "
☪ "...Tüm ordu bu emirle birlikte şehitlik yolunda konum aldı."
Kitap Hakkında:
► Kitap Adı: Tarih Nehri: Zamanın İzinde
► Sayfa Sayısı: 166 sayfa
► Dili: Türkçe
► Format: epub ve pdf
 Nerelerden satın alabilirsiniz?  

→ Güzel ve mutlu günler geçirmeniz dileğiyle, sağlıcakla kalın ©
    ☼ Yazı ile ilgili fikirlerinizi yorumda belirtmeyi unutmayın, keyifli okumalar.



    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder