Möngke (Mengü) Han Kimdir Hayatı ve Biyografisi

Moğol Hükümdarı

Doğum: 10 Ocak 1209

Ölüm: 11 Ağustos 1259 (50 yaşında)

Hüküm Süresi: 1 Temmuz 1251 – 11 Ağustos 1259

Hanedan: Börçigin

Babası: Tuluy

Annesi: Sorghaghtani Baki

Dini: Gök Tengri


Möngke, diğer adıyla Mengü. 1251 ve 1259 yılları arasında hükümdarlık yapmış Moğol Kağanı.

Yıllarca Moğol İmparatorluğu’na hizmet veren başkent Karakurum’da hüküm süren son han oldu. Mengü’nün yönetimi sırasında başkent ve imparatorluk büyük bir gelişme göstermiştir.

Mengü batıda, Moğol ordularına komuta etmesi için kardeşi Hülagü’yü komutan olarak atadı. Hülagü sık ve güçlü saldırılarla İran’a saldırıp 1256 yılının sonlarına doğru son İran direnişini de kırdı. Ardından Hülagü komutasında, Irak ve Suriye topraklarında ilerleyen  batı Moğol ordusu; 1258 yılında Bağdat’ı, 1259 yılında Şam ve Halep’i yağmalayıp Akdeniz kıyılarına ulaşmayı başardı.

Mengü doğuda ise orduların başına diğer kardeşi Kubilay’ı komutan olarak atadı. Doğuda ki politika; güneyden Çin’in içlerine doğru ilerleyip tüm Çin’e hüküm sürmekti. Nitekim Kubilay Han’ın öncülüğünde ki doğu Moğol ordusu, bugün Çin’in Yunnan yönetim bölgesine bağlı olan Nanzhao’daki Tay Krallığı’nı ele geçirdi. Hemen sonrasında Moğollar bugünkü Vietnam’ın büyük çoğunluğuna egemen oldu. Mengü, Moğol ordusu Çin içlerinde ilerlerken doğu ordusunun başına geçti ve hareketlerini arttırdı. Bu sırada Çin’de büyük bir salgın hastalık ortaya çıkmış ve Moğol ordusu bundan büyük bir zarar görmüştü. Lakin bu hastalıktan en büyük zararı Mengü görecek ve savaş alanında ölmesine neden olacaktı. Mengü’nün yerine Kubilay tekrar ordunun başına geçti ve Mengü’nün hayalini gerçekleştirerek tüm Çin’i ele geçirdi.



Mengü her zaman katı ama bir o kadar da cömert ve merhametli bir hükümdar olmuştur. Daima Moğol yaşam tarzını sürdürmüş ve Moğol değerlerinin korunması için elinden geleni yapmıştır.

KİTABIMIZ YAYINDA

"Tarih Nehri: Zamanın İzinde" kitabımız D&R, idefix ve Google Play Kitaplar'da yayında. 

☪ Tarih ve mitoloji konularının yer aldığı kitap, bize Anadolu'nun kapılarını açan ve Sultan Alparslan'ın komutanların komutanı olduğu Malazgirt Savaşı ile son buluyor.
☪ "Fiziksel olarak yorgun ve sayıca az olsa da Türk ordusu, bu şanlı komutanın ardından gidecekti. "
☪ "...Tüm ordu bu emirle birlikte şehitlik yolunda konum aldı."
Kitap Hakkında:
► Kitap Adı: Tarih Nehri: Zamanın İzinde
► Sayfa Sayısı: 166 sayfa
► Dili: Türkçe
► Format: epub ve pdf
 Nerelerden satın alabilirsiniz?  

→ Güzel ve mutlu günler geçirmeniz dileğiyle, sağlıcakla kalın ©
    ☼ Yazı ile ilgili fikirlerinizi yorumda belirtmeyi unutmayın, keyifli okumalar.





    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder