Tarih: Haziran 1462
Bölge: Tirgovişte yakınları (bugünkü Romanya)
Taraflar:
- II. Mehmet (nam-ı diğer Fatih Sultan Mehmet)
- III. Vlad (nam-ı diğer Kazıklı Voyvoda)
Kazığa Geçirilmişler Ormanı Vakası, II. Mehmet’in cizye vergisini ödemeyen III. Vlad üzerine düzenlediği seferin bir sonucudur. Bu olaydan sonra II. Mehmet, Osmanlı askerinin cesaretinin kırıldığını ve moralinin bozulduğunu görmüş sefere son vererek başkent İstanbul’a dönmüştür.
Osmanlı Devleti her zaman vergi veren devletlerin başında kendisine itaat eden yöneticilerin bulunmasını istemiştir. Bu yüzden özellikle Osmanlının kuruluş ve yükselme döneminde devlet adamı yetiştiriciliği son derece önemlidir. III. Vlad da bu politika için yetiştirilmiş bir prenstir. 12 yaşında doğduğu topraklardan alınarak Osmanlı okullarında bilim, yöneticilik, savaş stratejisi gibi birçok ders almıştır. Yaklaşık 6 yıl boyunca iyi bir eğitim görmüş ve Osmanlı ordularını tanıma fırsatı bulmuştur. Ayrıca birçok dersi yaşıtı II. Mehmet ile birlikte almıştır. Bu yüzden III. Vlad hem Osmanlı ordularının düzenini, manevra şekillerini ve yerleşkesini hem de aynı sıralarda ders almış ileri zamanlarda kendisiyle savaşacağı II. Mehmet’i yakından tanıma fırsatı bulmuştur.
II. Mehmet, Kuzey Balkanlardan gelen saldırılara bir son vermek ve Osmanlı Devleti’nin topraklarını korumak için bu bölgeyi denetimi altına almak istiyordu. İlk olarak Sırp Despotluğu’nun son kalesi ve başkenti olan Semendire’yi hakimiyeti altına alır. 1460 yılında ise savaşmadan Mora Despotluğu Osmanlı topraklarına katılır. Bölgede sadece Eflak Prensliği kalmıştır. II. Mehmet bir süredir cizye vergisini geciktiren Eflak Prens’i III. Vlad’a elçi gönderir. Ancak elçilerden bir daha haber alınamaz. III. Vlad’ın yıllık vermesi gereken 10.000 düka altını vermeyi reddetmesi ve yeniçeri yetiştirmek üzere istenen 1000 genci vermemesi üzerine II. Mehmet ordularını Eflak Prensliği’ne doğru yöneltir.
Komutanlığını Fatih Sultan Mehmet’in yaptığı Osmanlı ordusu III. Vlad’ın karargahına yaklaştığında III. Vlad, askerlerini geri çeker. Böylece Osmanlı ordusunu, daha iyi savunma yapabileceği sık ağaçlarla çevrili ormanlara, aşılması zor bir yer olan Karpat Dağları’na ve Tuna Nehri etrafındaki bataklığa çekmektedir.
III. Vlad “yanık toprak” adını verdiği taktiği uygulayarak geri çekilir. Bu taktikle ordusunu kuzeye çekerken; boşalan köyleri yaktırır, su kuyularını taşlarla doldurur, birkaç su kaynağı bırakarak bunları da zehirletir, ihtiyacı olan mahsulü alıp alamadıklarını tarlalarla beraber yaktırır, kentleri ateşe verdirerek kimsenin barınamayacağı duruma getirir, top arabalarının geçişini önlemek için setler yaptırır ve derin çukurlar kazdırarak bu çukurlara kazıklar diktirir.
Osmanlı ordusu tüm bu engellemelere rağmen III. Vlad’ın saklandığı yere doğru başarıyla ilerler. Ama bir hafta geçmesine rağmen ne tek bir canlı ne de içecek bir damla su ile karşılaşırlar. Karşılaştıkları sadece yanmış şehirler, önceden yapılmış setler ve özenle dikilmiş kazıklardır.
Haziran 1462’ye gelindiğinde II. Mehmet ordusunu sonunda başkent Tirgovişte’ye getirebilmiştir. Hemen şehrin dışına bir karargah kurdurur. Gerekli planlamaları ve tedarikleri yapar. Bir gece III. Vlad suikastçileriyle beraber gece baskını düzenler. Amaçları II. Mehmet’i öldürüp, ordunun geri çekilmesini sağlamaktır. Ancak işler planladıkları gibi gitmez. Suikastçiler Fatih Sultan Mehmet’in çadırı yerine, Fatih’in komutanlarının çadırlarına saldırırlar. Bu olay Osmanlı ordusunda büyük moral kaybına yol açar. Ertesi günlerde de III. Vlad’ın yıpratma çatışmaları devam eder. İki tarafta büyük kayıplar verir, III. Vlad yaralanır.
Fatih, ordusunun moralini yükseltmek için geri çekilir. Eksikleri giderir, saldırı için yeni planlar yapar.
Osmanlı Ordusu, Eflak Ordusunun üç katı büyüklüğündedir. Osmanlı tarafında zafere kesin gözüyle bakılmaktadır. Ordunun morali düzelmiş, cesareti artmış ve savaşa hazırdır.
Kazığa Geçirilmişler Ormanı Vakasını Gösteren Temsili Resim |
Fatih, mental ve fiziksel olarak güçlenmiş Osmanlı Ordusunu başkent Tirgovişte’ye doğru tekrar harekete geçirir. Ancak başkentten 100 kilometre uzakta küçük bir ovada karşılaştığı manzara karşısında dehşete düşer. Ovada, III. Vlad’ın daha önceki saldırılarda esir aldığı Osmanlı askerleri kavurucu güneşin altında kazıklara geçirilmiş haldedir. Binlerce Osmanlı askeri kazıklara geçirilmiş bir şekilde can vermiştir. Manzara o kadar dehşet vericidir ki, bütün komutanların ve askerlerin cesareti kırılır. Bunu gören Fatih Sultan Mehmet ordusunu başkent İstanbul’a geri çeker.
KİTABIMIZ YAYINDA
"Tarih Nehri: Zamanın İzinde" kitabımız D&R, idefix ve Google Play Kitaplar'da yayında.
Tarih ve mitoloji konularının yer aldığı kitap, bize Anadolu'nun kapılarını açan ve Sultan Alparslan'ın komutanların komutanı olduğu Malazgirt Savaşı ile son buluyor.
"Fiziksel olarak yorgun ve sayıca az olsa da Türk ordusu, bu şanlı komutanın ardından gidecekti. "
"...Tüm ordu bu emirle birlikte şehitlik yolunda konum aldı."
Kitap Hakkında:
► Kitap Adı: Tarih Nehri: Zamanın İzinde
► Sayfa Sayısı: 166 sayfa
► Dili: Türkçe
► Format: epub ve pdf
☼ Nerelerden satın alabilirsiniz? ☼
3) Google Play Kitaplar: https://play.google.com/store/books/details/%C4%B0smail_Telci_Tarih_Nehri?id=ukiCDwAAQBAJ
→ Güzel ve mutlu günler geçirmeniz dileğiyle, sağlıcakla kalın ©
☼ Yazı ile ilgili fikirlerinizi yorumda belirtmeyi unutmayın, keyifli okumalar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder