Roma - Kartaca Savaşları | Messana Muharebesi (M.Ö. 265-264)



Tarih: M.Ö. 265-264 yılı

Bölge: Messana, Sicilya

 Roma Cumhuriyeti ve Kartaca arasındaki ilk askeri muharebedir. Bu savaşla birlikte, iki devlet arasında yıllarca gerçekleşecek olan Pön Savaşları başlamıştır.

 M.Ö. 265’li yıllarda Roma Cumhuriyeti güçlü ve merkezi otoritesi sağlam bir devletti. İtalya’da söz sahibiydi ve gözünü Sicilya’ya dikmişti. Ancak Sicilya siyasi açıdan karmaşık bir yapıya sahipti. Adanın batı sahillerine Kartaca, güneydoğuya ise II. Heiro egemendi. Aynı zamanda Siraküzalı Agatokles zamanında adaya getirilen ve paralı asker birliği olan Mamertinler ise kuzeydoğuda bulunan Messana kentine sahiptiler. Mamertinler bir zamanlar Agatokles’in buyruğu altındayken, Agatokles’in ölümüyle birlikte Messana kentini ele geçirmişlerdi. İşte bu sebeplerden dolayı Roma senatosu böyle bir ortama adım atmayı tehlikeli buluyordu.





SAVAŞ KIVILCIMLARI

 Siraküza hükümdarı II. Heiro kendilerine ihanet eden Mamertinler’e karşı kin beslemekteydi. Savaşa yol açacak büyüklükte olmasa da küçük çaplı atışmalar savaşın patlak vereceğini gösteriyordu. 

 Sonunda II. Heiro Messana kentini ele geçirmek için harekete geçti. Mamertinler başta direnselerde, II. Heiro bu direnişi kırmıştı. Mamertinler kaleyi kaybetmek üzereyken Kartaca’dan yardım istediler. Kartaca’nın geldiğini gören II. Heiro geri adım atmak zorunda kaldı ve savaştan çekildi. Mamertinler her ne kadar II. Heiro tehlikesini atlatsa da bu kez daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalmışlardı: Kartaca boyundurluğu altına girmek. Bunun üzerine Mamertinler Roma’ya elçi göndererek müttefiklik önerdi.

 Roma senatosu, uzun tartışmalardan sonra Messana’ya yardım göndermeyi reddetmişti. Böyle bir askeri harekatın sonuçlarının ağır olacağını düşünmekteydiler. Ancak savaşın kazanılması durumunda elde edilecek ganimetler ve siyasi üstünlük halkında zorlamasıyla konsüller tarafından kabul gördü. Roma, Messana’ya yardım gönderecekti.

 Mamertinler Kartacalıları şehirden attılar, yerine Romalıları şehre aldılar. Şehirden çıkma kararı alan Kartaca garnizon komutanı Hanno, bu olay üzerine korkaklıktan suçlu bulundu ve çarmıha gerildi.

BÜYÜK SAVAŞ BAŞLIYOR

Kartaca ordusunun gidiş yönünü gösteren harita
 Mamertinlerin bu hareketi Kartaca’yı oldukça sinirlendirmişti. Hemen büyük bir ordu hazırlayarak Sicilya’nın batı sahillerine çıkartma yaptılar. Aynı zamanda II. Heiro ile ittifak yaparak güney sahillerini de güvence altına aldılar. Kartaca ordusu ve II. Heiro kuzeye doğru ilerleyip Messana şehrini kuşattı. Romalı konsül Appius Claudius ise donanması olmamasına rağmen ordusunu Messane şehrine sokmayı başardı. Kartacalılar, kanlı bir savaşın kendilerini beklediğini biliyorlardı. Meseleyi diplomasi yoluyla çözmek için Romalı askerler şehre girerken onlara saldırmadılar. İki taraf arasında görüşmeler başladı, Claudius bu sırada II. Heiro’yu çekilmesi için ikna etmeye çalışıyordu.

 Görüşmeler devam ederken, Claudius şehrin dışında kamp kuran Kartacalılara ve II. Heiro’ya ani bir baskın düzenledi. Roma süvarisi pek başarılı olamasa da, piyade birlikleri II. Heiro’nun birliklerini bertaraf etti. Bunun üzerine II. Heiro savaştan çekildi.

 Roma ve Kartaca ordusu artık teke tek kalmışlardı. Kanlı birçok çatışma yaşandı. İki tarafta birbirlerine çok büyük kayıplar verdirseler de bir türlü birbirlerine karşı üstünlük sağlayamadılar. Kartacalı komutan Hanno ise II. Heiro olmadan Messana’yı alamayacağını anladı ve kuşatmayı kaldırdı.

SAVAŞIN SONUÇLARI

 Claudius kesin bir zafer sayılmasa da Kartaca ordusunu geri püskürtmeyi başarmış, yeni müttefiki olan Mamertinleri Kartaca boyundurluğu altından kurtarmıştı. Bu zaferin ardından Claudius, Echetla’da bulunan Kartaca kalesini almaya çalıştı. Donanmasının olmaması ve ordusunun zayıflığı nedeniyle kaleyi ele geçiremedi.  Konsül ardında güçlü bir garnizon bırakarak Sicilya’dan ayrıldı.

KİTABIMIZ YAYINDA

"Tarih Nehri: Zamanın İzinde" kitabımız D&R, idefix ve Google Play Kitaplar'da yayında. 

☪ Tarih ve mitoloji konularının yer aldığı kitap, bize Anadolu'nun kapılarını açan ve Sultan Alparslan'ın komutanların komutanı olduğu Malazgirt Savaşı ile son buluyor.
☪ "Fiziksel olarak yorgun ve sayıca az olsa da Türk ordusu, bu şanlı komutanın ardından gidecekti. "
☪ "...Tüm ordu bu emirle birlikte şehitlik yolunda konum aldı."
Kitap Hakkında:
► Kitap Adı: Tarih Nehri: Zamanın İzinde
► Sayfa Sayısı: 166 sayfa
► Dili: Türkçe
► Format: epub ve pdf
 Nerelerden satın alabilirsiniz?  

→ Güzel ve mutlu günler geçirmeniz dileğiyle, sağlıcakla kalın ©
    ☼ Yazı ile ilgili fikirlerinizi yorumda belirtmeyi unutmayın, keyifli okumalar.





    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder