Konstantinopolis (İstanbul) Kuşatması (626)


Tarih: M.S. 626 yılı

Bölge: Konstantinopolis, Bizans İmparatorluğu

 Sasani-Avar ittifakı ile gerçekleşen kuşatma, Bizans İmparatorluğu’nun kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. (626) Konstantinopolis Kuşatması, bir Türk devletinin İstanbul’u ilk kuşatmasıdır.

 Avarların savaşı kaybetmesi onların itibar kaybedip zayıflamasına yol açarken, Bizans İmparatorluğu’nun ise Sasanilere kaybettiği Anadolu topraklarını Herakleios öncülüğünde geri almasını sağladı.

 Sasani ordusu Avarlardan önce gelerek bugünkü Kadıköy ve Üsküdar civarlarına yerleştiler. 80.000 kişilik Avar ordusu ise, ağır kuşatma ekipmanlarını Konstantinopolis surlarına doğru ilerletince kuşatma görünür bir hal aldı.
M.S. 626 Konstantinopolis Kuşatmasını gösteren temsili resim

 Bizans ordusu  tüm hazırlarını tamamlamış ve 12.000 askerden oluşan “atlarından indirilmiş süvari” birliği savaşa hazırdı. Bu birlik Yunan-Roma ordularının özel eğitim almış en gözde birliğiydi.

 626 yılının Temmuz ayında başlayan kuşatma 2 hafta sürebildi. Müttefik askerleri ne yaptılarsa da suru aşmayı bir türlü başaramadılar. Denizde de durum pek farklı değildi. Avar gemilerinin tamamı, Roma donanması tarafından batırıldı. Alınan art arda yenilgilerin ardından Avar ve Sasaniler, geride bıraktıkları her şeyi yakarak Konstantinopolis’ten ayrıldılar.


 Savaştan sonra Avar ordusunda görev yapan Slav, Bulgar ve Gepid kavimleri, kağanın otoritesinin sarsıldığını görüp isyan etmeye başlamışlardır.

KİTABIMIZ YAYINDA

"Tarih Nehri: Zamanın İzinde" kitabımız D&R, idefix ve Google Play Kitaplar'da yayında. 

☪ Tarih ve mitoloji konularının yer aldığı kitap, bize Anadolu'nun kapılarını açan ve Sultan Alparslan'ın komutanların komutanı olduğu Malazgirt Savaşı ile son buluyor.
☪ "Fiziksel olarak yorgun ve sayıca az olsa da Türk ordusu, bu şanlı komutanın ardından gidecekti. "
☪ "...Tüm ordu bu emirle birlikte şehitlik yolunda konum aldı."
Kitap Hakkında:
► Kitap Adı: Tarih Nehri: Zamanın İzinde
► Sayfa Sayısı: 166 sayfa
► Dili: Türkçe
► Format: epub ve pdf
 Nerelerden satın alabilirsiniz?  

→ Güzel ve mutlu günler geçirmeniz dileğiyle, sağlıcakla kalın ©
    ☼ Yazı ile ilgili fikirlerinizi yorumda belirtmeyi unutmayın, keyifli okumalar.



    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder